10 Soruda Şarap
Şarap ile ilgili sıkça sorulan ve cevapları için de bilgi kirliliği olan bazı sorular ve cevapları.
1) Kapağı açılan şarap , aynı gün tüketilmeli midir? Ertesi güne kalırsa sirkeleşir mi?
-Hayır. Normal olarak yeni açılan bir şişe en az üç gün içilebilirliğini korur. Hatta bazı uzmanlar 2-3 gün önce açılmış şarabı içmeyi tercih ederler.
2) Şişeyi açıp şarabın biraz havalanmasını beklersek şarap daha iyi ve yumuşak olur mu?
– Bazı şaraplar için bu geçerlidir. Ama bunun en iyi yolu şarabı şişeden karafa aktarmaktır.
3) Her yıllanmış şarap iyi şarap mıdır?
– Sadece bazı şaraplar uzun yıllar saklandıklarında iyileşirler. Şarabın yıllandırılmasının sebebi, içindeki alkol, tanen, asidite gibi öğelerin en ideal dengeye gelmesini beklemek içindir. Öte yandan pek çok şarap gençken içime hazırdır.
4) Şarabı bardakta salladığımızda bardağın çeperinde oluşan izler şarabın kalitesi hakkında fikir verir mi?
– Bacakların çokluğu sadece alkol seviyesinin yüksekliğini gösterir. Bu da şarabın iyi ya da kötü olduğunun bir göstergesi değildir.
5) Bir şarabın iyi olduğunu şişenin mantarını koklayarak anlayabilir miyiz?
– Hayır. Mantarı, küflenip küflenmediğini görmek ve şişenin hava alıp almadığını anlamak için kontrol edersiniz. Mantar kırılmış ya da delinmişse; şişe hava almış, şarap kötüleşmiş olabilir.
6) Şişenin üzerinde “Reserve” yazması o şarabın iyi olduğunun göstergesi midir?
– Hayır. “Reserve” ibaresi üreticiler tarafından özel fıçıdan gelen şarapları belirtmek için kullanılır. Aslında hiç bir resmiyeti yoktur. Bu yüzden bazı üreticiler bu ibareyi sadece bir pazarlama tekniği olarak kullanıyor olabilirler.
7) Kırmızı şarap sadece kırmızı etle, beyaz şarap sadece beyaz etle mi eşleşmelidir?
– Hayır. Örneğin somon ve ton balığıyla kırmızı şarap Pinot Noir içilebilir. Genel kural sevdiğiniz yemekle sevdiğiniz şarabı için.
8) Kaç derecede içilmeli?
Şarabı aşırı soğutmak, kokusunun ve tadının daha hafif hissedilmesine yol açar. Bu yüzden derecesini iyi ayarlamak gerekir. Beyaz şarapların çoğu 7-9 derecede; geniş gövdeli kaliteli beyaz şaraplar, beyaz Burgundy ve hafif kırmızı şaraplar 10 derecede, kırmızı şarapların çoğu da 15-17 derecede servis edilmelidir. Kırmızı şarabın oda sıcaklığında servis edilmesi gerektiği söylenirken kastedilen mahzen sıcaklığıdır. Normal oda sıcaklığındaki alkol, damağınızda acı ve keskin bir tat bırakır. Isıyla şarabın özellikleri değiştiğinden, kadehi tutarken vücut ısımızın şarabı etkileyeceğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Şarabın kadehte sunulmasının amacı, şarabın olduğu yere temas etmeden, gövdeden tutarak içme imkanı sağlamasındandır. Şarap çok soğuk değilse, kadehin üst kısmından tutulmamalıdır.
9) Şarap buzdolabında ne kadar bekletilmelidir?
– Açılmış ancak tamamı içilmemiş bir şarabın mantarını sıkıca yerine oturtup buzdolabınızda biraz bekletebilirsiniz. Bu süre, şarabın cinsine bağlı olmakla birlikte, genelde 3 gündür. Bu şekilde daha uzun süre bekletilen şarabın aroması değişmeye, taze meyve kokuları ve tadı yok olmaya başlar. Bunun nedeni oksidasyondur. Şarap nefes almaktadır ve fazlaca oksijen onu şaraplıktan çıkaracaktır.
10) Hangi bardakla içilir?
– Şarap keyfini bütün duyularımızla yaşarız. Bu yüzden şarap bardağının renksiz ve düz olması şarabın rengini görmemiz açısından önemlidir. Ayaklı bardak elimizden geçecek ısıya karşı şarabın ideal içim ısısını korumak için bire birdir. Bardağın ağzının kalınlığı şarabın dilimize temas noktasını değiştireceğinden, ideal olan; mümkün olan en ince ağızlı bardaktır. Ortası geniş, ağız kısmına doğru daralan bardak, şarabın aromasını içine hapsederek içim sırasında en fazla kokuyu almamızı sağlar.
(Kaynak: Tempo Dergisi, Dolce Vita Serisi, Şarap Kitapçığı)